Hoge verwachtingen

Hoge verwachtingen

Ben jij iemand die te hoge verwachtingen heeft van zichzelf? Altijd maar meer willen? Nooit tevreden kunnen zijn met jouw prestaties?

Prestatiedrang is goed, zolang je er maar niet onder gaat lijden en voldoende ontspanning neemt. Tevreden kunnen zijn als jij een doel bereikt, zonder zelfkritiek.

Als jij altijd maar meer verwacht van jezelf en niet tevreden kunt zijn met jouw prestaties, zal jij uiteindelijk faalangst ontwikkelen. Je kunt nou eenmaal niet altijd jouw hoge verwachtingen waarmaken. Daarom is het ontzettend belangrijk om jezelf te belonen en trots te zijn op jezelf als jij een doel bereikt. Je kunt dan weer een nieuw doel uitstippelen en daarnaar toe werken.

Een hoge toren heeft een stabiele fundering nodig

Al wil jij iets groots bereiken met jouw hoge verwachtingen is het belangrijk dat de fundering (de basis) goed is. Anders ga jij gegarandeerd tijdens jouw weg omhoog omvallen en kan je misschien weer opnieuw beginnen. Je krijgt onderweg altijd te maken met tegenwind en dan is het belangrijk dat de fundering sterk is. Je wilt bij tegenslag niet als een kaartenhuis in elkaar storten.

Wees realistisch: maak realistische verwachtingen, in plaats van te hoge verwachtingen

Door realistisch te zijn en niet te hoge verwachtingen te hebben bereik je uiteindelijk veel meer. Je kunt dan rustig kijken of je een tandje bij kunt schakelen of juist een tandje terug moet schakelen zonder krampachtig van alles te willen bereiken wat nooit gaat lukken.

Als jij merkt dat jij vaak te hoge verwachtingen van jezelf hebt, accepteer jij jezelf nu niet. Je denkt altijd maar: als ik dit of dat heb, dan zal ik tevreden zijn! Door jezelf te leren accepteren zoals je nu bent, je eigen fouten te accepteren, zal je uiteindelijk veel sneller jouw doelen bereiken. Je ziet fouten niet meer als een aanval, maar als iets om van te leren. Je begrijpt dat als je realistische doelen hebt gezet, je niet meer had kunnen verwachten van jezelf als er iets mislukt.

Stop met hoge verwachtingen en leer jezelf te accepteren met deze training (klik hier)