Verlegenheid

Je zou het misschien niet verwachten, maar uit onderzoek is gebleken dat 40% van de Nederlanders in enige mate last hebben van verlegenheid. En zelfs een percentage van 25% heeft last van extreme verlegenheid, dit zijn 1 op de 4 Nederlanders!

Een persoon met verlegenheid is veel te zelfbewust en heeft soms zelfs niet eens door wat zijn of haar gesprekspartner tegen hem of haar zegt. Je bent veel te veel bezig met ‘jezelf te verstoppen’, ‘net doen alsof je niet bestaat’. Je bent bang dat je gaat blozen, of niet uit je woorden komt, weet niet wat je moet zeggen tegen je gesprekspartner en wilt alles perfect doen.

Want als je niet alles perfect wilt doen, zou het je ook niet uitmaken of mensen zien dat je bijvoorbeeld bloost.

Het goede nieuws is: verlegenheid hoeft niet blijvend te zijn.

Zoals ik net al uitlegde, is het probleem met verlegenheid dat je veel te veel perfect wilt doen! Dit zijn gedachten die jij hebt over wat jij allemaal wel niet zou moeten kunnen. Vaak gaan deze gedachten zo ver, dat het onmogelijk is om ze te kunnen waarmaken.

Vergelijk het met het volgende: jij hebt nog nooit geschaatst en beheerst de techniek dus nog helemaal niet. Dan blijkt dat het in de winter mogelijk is om de Elfstedentocht te schaatsen. Jij besluit om hem te gaan schaatsen en vind dat jij hem minstens uit zou moeten rijden. Maar dat niet alleen; jij moet bij de snelste 5% mensen horen.

Mensen met verlegenheid stellen dit soort onmogelijke doelen ook voor zichzelf. Als ze bijvoorbeeld een voordracht gaan geven, verwachten ze van zichzelf, dat ze het helemaal foutloos zullen doen en ook nog eens, minstens een staande ovatie krijgen aan het einde! Dan is het dus 99,99% zeker dat het niet gaat lukken.

Stel veel lagere eisen aan jezelf. Begin met de eis: ik geef een presentatie, maakt niet uit hoe het verloopt. Of ga expres wat verkeerde dingen zeggen en kijk wat er gebeurd. Was het zo erg als je dacht? 99,99% van de tijd: nee.

Ik verplicht jouw om niet langer zulke hoge eisen aan jezelf te stellen. Het is het echt niet waard!

Wil jij meer hulp bij het overwinnen van jouw verlegenheid? Dan raad ik ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ van Frank de Moei aan. Dit is een 12-weekse E-cursus (e-mail training), waar jij met een online training, alle tips en technieken leert hoe jij gegarandeerd veel zelfvertrouwen zal bereiken.

Klik hier voor meer informatie over de E-cursus Blijvend Zelfvertrouwen