Zelfkritiek

Zelfkritiek is het negatief beoordelen van jezelf. Wanneer jij over iets nadenkt wat jij gedaan hebt en denkt: “zus of zo had beter gekund!” En er vervolgens nog een hele tijd mee in je maag zit, het maar niet los kunt laten en er aan blijven denken, dan is het zelfkritiek.

Ik zie zelfkritiek vooral als een vorm van perfectionisme die te ver doorgeschoten is. Natuurlijk is het goed om dingen goed te willen doen, het beste ergens uit te willen halen, maar het kan te ver doorslaan. Het beoordelen van jezelf is goed, zolang het maar bij een zelfanalyse blijft. Bij een zelfanalyse bekijk je wat er goed ging en wat er beter kan voor de volgende keer. Je leert van je fouten en ontwikkelt jezelf.

Met zelfkritiek stel je te hoge eisen aan jezelf, waardoor het resultaat dat je wilt bereiken, juist langer zal duren. Zonder zelfkritiek ben je namelijk rustiger, je denkt helderder na en verzet hierdoor meer werk.

“Okee ik heb teveel zelfkritiek, hoe kom ik er het snelst van af?”

Ten eerste is het heel belangrijk om in te zien, dat er een groot verschil is tussen zelfkritiek en zelfanalyse. Wanneer je dit inziet, is het belangrijk om doelen te stellen die realistisch zijn. Begin met doelen die je makkelijk kunt bereiken en wees trots op jezelf als jij ze bereikt heb! Je kunt dan gaan analyseren wat goed ging, wat minder goed ging en het doel misschien iets moeilijker maken. Of makkelijker als het alsnog te lastig was! Het is belangrijk dat je realiseert dat je geen machine bent.

Als je door zou gaan met de manier waarop je nu bezig bent, kom je uiteindelijk misschien wel terecht in een burn-out of raak je overspannen. Dit is absoluut niet waar je naar toe wilt. Zorg daarom dat je op een gezonde manier bezig blijft.

Zonder zelfkritiek te hebben, maar wel jezelf te analyseren zal jij uiteindelijk veel meer bereiken, dan zoveel kritiek aan jezelf te blijven geven.

Kan jij nog wat extra hulp gebruiken bij het kwijtraken van jouw zelfkritiek, klik dan hier.